Ралівська громада
Львівська область, Самбірський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

УВАГА! Отруєння пестицидами та агрохімікатами.

Дата: 06.04.2021 15:52
Кількість переглядів: 1267

Фото без опису

Пестициди – це токсичні речовини хімічного або біологічного походження, призначені для знищення шкідливих мікроорганізмів, гризунів, бур'янів, чагарників, засмічуючих видів риб. Залежно від виробничого призначення пестициди поділяють на:

  • – інсектициди - засоби проти шкідливих комах;
  • – фунгіциди – засоби проти збудників грибкових хвороб рослин;
  • – акаріциди – проти кліщів;
  • – зооциди – проти гризунів;
  • – немациди – проти молюсків, слизняків;
  • – гербіциди – проти бур'янів, для протруювання насіння.

В залежності від хімічної структури пестициди поділяються на фосфорорганічні, хлорорганічні, ртутьорганічні сполуки, препарати, які містять миш'як, мідь тощо. Більшість з них токсичні для людини.

   Фосфорорганічні сполуки (ФОС). Найбільшого практичного застосування у вигляді інсектицидів і акарицидів знайшли карбофос, хлорофос, дихлофос, фосфамід, метилмеркаптофос, авенін.

ФОС потрапляють в організм людини усіма відомими шляхами.

Розрізняють три ступені гострої інтоксикації:

  • – легкий ступінь супроводжується головним болем, головокружінням, швидкою втомою, нудотою, блюванням, болем в животі, звуженням зіниць (міоз), зниженням артеріального тиску, сповільненням пульсу, слинотечею, посиленим потовиділенням;
  • – середній ступінь характеризується посиленням головного болю, головокружінням, задишкою, проносом, депресією;
  • – важкий ступінь супроводжується непогамовним блюванням, мимовільними сечовипусканням та дефекацією, судомами м'язів кінцівок і тіла, набряком легень з наступною зупинкою дихання.

Хронічному отруєнню властиві: головний біль, особливо у скронях, послаблення пам'яті, роздратованість, потовиділення, розлади сну, галюцинації, депресія.

Перша допомога при гострому отруєнні ФОС:

  • – при потраплянні на шкіру – промити її 10% розчином питної соди або 5% розчином нашатирного спирту;
  • – при потраплянні в очі – промити їх водою;
  • – при потраплянні через рот – промити шлунок 2% розчином питної соди, застосувати активоване вугілля.

   Хлорорганічні сполуки (ХОС). До цієї групи входять ДДТ, хлорбензол, гексахлорциклогексан, гептахлор, поліхлоркамфен та інші. ХОС блокують дихальний фермент, через що виникає киснева недостатність тканин. При потраплянні ХОС на шкіру виникають дерматити; при вдиханні – ознаки ураження дихальної системи, аж до пневмонії; при попаданні через рот – ознаки гострого отруєння: відчуття втоми, слабкості в кінцівках, потовиділення, втрата апетиту, нудота, блювання, біль в ділянці шлунку. У важких випадках – порушення свідомості, судоми, аритмія серцевої діяльності, зниження артеріального тиску. Через 1-2 години може наступити смерть.

Перша допомога: старанно миють відкриті ділянки шкіри водою з милом, промивають шлунок, дають випити активоване вугілля, призначають сольове проносне.

   Препарати, що містять мідь (мідний купорос, хлорокис міді, бордоська суміш) використовуються як фунгіциди для обприскування дерев і кущів, рослин та протруювання насіння. Мають загальноотруйну дію з переважанням токсичного впливу на капіляри. У разі потрапляння їх в травний тракт з'являється металевий присмак у роті, слинотеча, біль у животі, блювання із синьо-зеленим забарвленням блювотних мас, зниження температури тіла, жовтяниця. У важких випадках порушується дихання та серцева діяльність, наступає коматозний стан і смерть. Якщо отрута потрапила через дихальні шляхи, то виникає тривала лихоманка, кашель з виділенням зеленуватого мокротиння, носові кровотечі, біль в ділянці шлунку, пронос.

При хронічному отруєнні виникають біль в ділянці шлунку, слинотеча, пронос, кашель, першіння в горлі, зеленувате забарвлення шкіри обличчя та волосся.

Перша допомога: промивання шлунку 0,1% розчином перманганату калію, вживання молока, активованого вугілля.

   Миш'як та його сполуки (арсенат натрію, арсенат кальцію, арсенат натрію) використовують проти шкідників сільськогосподарських культур.

Розрізняють три форми гострих отруєнь:

  • – шлунково-кишкова форма – супроводжується відчуттям металевого присмаку в роті, печінням у зіві, болем у животі, блюванням, сильним проносом (випорожнення у вигляді рисового відвару), зниженням температури тіла, судомами у литках;
  • – паралітична форма – розвивається при попаданні в організм великої кількості миш'яку – при цьому виникають загальна слабкість, судоми, непритомність, параліч дихального і серцево-рухового центрів;
  • – Форма подразливої дії – при попаданні миш'яку на слизові оболонки очей, верхніх дихальних шляхів. При цьому виникають чхання, кашель, набряк слизових оболонок очей.

   Агрохімікати – це органічні, мінеральні і бактеріальні добрива, регулятори росту, що застосовуються для підвищення родючості грунтів, урожайності сільськогосподарських культур. Серед агрохімікатів найбільш вживані азотні, фосфорні та калійні мінеральні добрива.

При отруєнні азотними добривами виникають подразнення верхніх дихальних шляхів, шкіри, слизових оболонок очей.

Калійні добрива викликають нежить, ураження шкіри; фосфорні – запалення верхніх дихальних шляхів, носові кровотечі.

Після роботи з агрохімікатами слід вимити відкриті ділянки тіла водою з милом, прополоскати ніс, рот.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора