Профілактика коронавірусу
Щоб уберегти себе та своїх близьких, необхідно чітко дотримуватися відповідних рекомендацій. Не займайтеся самолікуванням і одразу звертайтеся до сімейного лікаря, якщо відчули симптоми захворювання.
Що робити для профілактики коронавірусу та зменшення ризику поширення?
1. Бути свідомими та зменшити соціальну активність.
2. Дбати про гігієну рук, приміщення, а також речей, якими найчастіше користуєтеся (наприклад, мобільного телефону та комп’ютера).
3. Уникати рукостискання та поцілунків при зустрічі з друзями, колегами, знайомими, сусідами тощо.
Загальні рекомендації щодо профілактики COVID-19:
- слід мити руки з милом протягом не менш, ніж 20 секунд;
- не торкайтеся брудними руками очей, носа та рота;
- якщо захворіли - залишайтеся вдома;
- потрібно чхати та кашляти у згин ліктя або прикривати рот, ніс серветками;
- регулярно провітрюйте приміщення та дезінфікуйте поверхні;
- з людьми тримайте дистанцію в 1,5 метри, особливо з тими, хто має симптоми респіраторного захворювання.
Рекомендації щодо профілактики COVID-19 літнім людям:
- дотримуйтесь загальних рекомендацій стосовно гігієни;
- без нагальної потреби не виходьте з дому;
- якщо захворіли - залишайтеся вдома;
- не йдіть до свого лікаря з метою поміряти тиск та поспілкуватись;
- користуйтеся допомогою онуків, рідних, сусідів в разі потреби придбати ліки, товари першої необхідності, продукти.
Рекомендації щодо профілактики COVID-19 тим, хто працює в офісах, установах, підприємствах:
- вітайтеся з колегами безконтактно;
- мийте руки до входу в кабінет або приміщення. Не торкайтеся чистими руками перил, дверних ручок тощо;
- регулярно дезінфікуйте поверхні в тих місцях, де ви знаходитесь, та поверхні приладів та пристроїв, на яких працюєте (наприклад, це можуть бути дверні ручки, поручні, столи, підвіконня, клавіатура, смартфон, пульт управління, касовий апарат тощо);
- регулярно провітрюйте приміщення;
- максимально використовуйте онлайн-ресурси для проведення нарад, конференцій та ін.
- не проводьте зборів колективів;
- якщо працюєте з людьми, подбайте про власний захист та тримайте дистанцію;
- подбайте про безпечний прийом їжі на роботі;
- якщо захворіли ви або члени вашої родини, залишайтесь вдома.
Засоби індивідуального захисту
Закиньте гумки за вуха, розправте маску, щоб вона прикривала ніс та рот, обтисніть носову пластину.
Маску слід змінювати, щойно вона стала вологою.
Маску слід змінювати щочотири години.
Не можна чіпати зовнішню частину маски руками. Якщо доторкнулися, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком.
Не можна використовувати маску повторно.
Не можна використовувати марлеві маски, вони не забезпечують належного рівня захисту.
Як знімати маску: не торкайтеся до її зовнішньої поверхні — зніміть маску за гумки, згорніть і викиньте у смітник.
ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ ПІД ЧАС ПАНДЕМІЇ
Важливу роль у захисті організму відіграє наш імунітет. Людина може зміцнювати та послаблювати його власними діями. Одним із чинників впливу на імунітет є харчування. Споживання достатньої кількості води й поживних елементів — життєво необхідні чинники. Крім простих правил, яких ми маємо дотримуватися для зниження можливості зараження та розповсюдження вірусу SARS-CoV-2, важливо звертати увагу на харчування.
Поради для правильного харчування на кожен день:
- Споживайте більше свіжих продуктів кожного дня. Фрукти та овочі від термічної обробки можуть втрачати необхідні вітаміни, краще споживати їх у сирому вигляді.
- Харчуйтеся збалансовано. Важливо урізноманітнювати раціон продуктами, що містять необхідні поживні речовини. Експерти радять щодня споживати: фрукти (4 порції), овочі (5 порцій), 180 г зерна, 160 г м’яса та бобових. Рекомендована доза для червового м’яса — 1–2 рази на тиждень, птиці — 2–3 рази.
- Уникайте трансжирів (модифіковані молекули, що з’являються в ненасичених (рослинних) маслах і жирах в процесі повторної високотемпературної обробки). Їх часто багато у фаст-фудах, смаженій їжі, солодощах тощо. Замість смаколиків, що містять «білий цукор», споживайте фрукти.
- Обмежуйте споживання жирних продуктів. Намагайтеся замінити тваринні жири рослинними, обирайте знежирені молочні продукти. Надавайте перевагу білому м’ясу та рибі.
- Зменште кількість солі та цукру в раціоні. Коли готуєте страви, використовуйте менше солі та приправ із високим вмістом натрію (соєвий соус і рибний соус). Щодня споживайте до 5 г солі (приблизно 1 чайна ложка).
- Пийте достатню кількість води. Вона необхідна, аби транспортувати поживні речовини і сполуки в крові, регулювати температуру вашого тіла. Вода також змащує й пом’якшує суглоби. Пийте 8–10 чашок на день води щодня. Уникайте надмірного вживання кофеїну, підсолоджених напоїв, Харчуйтеся правильно, бережіть здоров’я!