Ралівська громада
Львівська область, Самбірський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Щодо збереження захисних лісонасаджень біля залізничних шляхів

Дата: 13.04.2022 16:56
Кількість переглядів: 306

Фото без описуУказом Президента України                 № 64/2022 введено воєнний стан із 05:30 24.02.2022. Територіальними громадами області створено місцеві підрозділи територіальної оборони, які не належать до територіальної оборони ЗСУ, але потребують ділової деревини для будівництва блокпостів.

За інформацією РФ «Львівська залізниця» АТ «Українська залізниця» виявлено випадки самовільної заготівлі деревини в захисних лісонасадженнях залізниці без будь-якого погодження з АТ «Укрзалізниця». Ці діяння згідно статті 246 Кримінального кодексу України є незаконними порубками та становлять пряму загрозу перевізному процесу внаслідок можливого падіння дерев на колію, повітряні лінії ЛЕП, ЛЗ тощо. Також є підстави для подання прокуратурою позовів щодо відшкодування шкоди, завданої лісу внаслідок незаконних рубок (штраф за одне незаконне зрубане дерево, в середньому складає 5 тис. грн).
        Нагадуємо, що захисні лісонасадження, які ростуть у смузі відведення залізниць уздовж залізничних колій виконують різноманітні функції (частина складного колійного господарства залізниць та інженерних споруд; захист від ерозії ґрунтів, від наслідків можливих аварій, зменшують шумове навантаження, вбирають шкідливі гази, пил тощо) та створювалися за спеціальними схемами посадки для їх виконання.
        Відповідно до постанови КМУ від 16.05.2007 № 733 захисні лісонасадження, розташовані у смугах відведення залізниць, належать до категорії захисних лісів, а згідно постанови КМУ від 23.05.2007 № 761 щодо них встановлюється обмежений режим лісокористування за площею і шириною лісосік, термінами примикання, застосування окремих систем і способів рубок.
      Відтак, дозволом на спеціальне використання лісових ресурсів державного та місцевого значення є лісорубний квиток, який видається лісокористувачем, у цьому випадку – АТ «Укрзалізниця».
Водночас зазначаємо, що за інформацією Державного агентства лісових ресурсів України, державні лісові господарства наразі повністю забезпечують потреби Збройних сил України в лісопродукції.


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора