Ралівська громада
Львівська область, Самбірський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Офіційне оформлення трудових відносин та сплата єдиного соціального внеску з усієї суми нарахованого заробітку – обов’язок кожного працедавця щодо соціального захисту своїх працівників

Дата: 03.06.2022 10:34
Кількість переглядів: 190

Фото без описуВиплата заробітної плати в «конвертах» на сьогодні одна з найбільших проблем в економічному та соціальному розвитку нашої держави

 

 

 

В першу чергу неофіційна заробітна плата позбавляє громадян страхового стажу, а відповідно й отримання соціальних гарантій: права на відпустку, на оплату тимчасової непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах; на допомогу по безробіттю; на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань; на пенсійне забезпечення.

Cтраховий стаж – період, за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Саме наявність необхідних років страхового стажу визначає право особи на пенсійне забезпечення.

З 01 січня 2022 року страховий стаж для виходу на пенсію у віці 60 років становить 29 років і кожного року буде збільшуватися на один рік та з 1 січня 2028 року становитиме не менше  35 років.

Чим більший страховий стаж та заробіток, з якого сплачений єдиний соціальний внесок, тим більша пенсія буде в майбутньому!

Якщо найманому працівнику офіційно виплачується мінімальна заробітна плата з якої сплачується єдиний соціальний внесок, а решта заробітку видається неофіційно – то з неофіційного   заробітку єдиний соціальний внесок не сплачується і, як наслідок, він не враховується для призначення чи перерахунку пенсії. У результаті людина втрачає значну частку майбутньої пенсії.

Відповідальність за соціальні гарантії найманих працівників несуть працедавці. Сплачені до бюджету кошти з легального заробітку – це гарантований на державному рівні захист прав та законних інтересів кожної працюючої людини.

Кожному працівнику та роботодавцю-підприємцю корисно знати, що їхні трудові відносини регулюються ст.24 Кодексу законів про працю України, де зазначено, що укладення трудового договору у письмовій формі є обов’язковим.

 

Шановні працедавці!

Не позбавляйте найманих працівників соціальних гарантій

           та забезпеченої старості !з


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора