Ралівська громада
Львівська область, Самбірський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПРОФІЛАКТИКА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Дата: 06.07.2022 09:54
Кількість переглядів: 1615

Наразі в Україні діє військовий стан. Наші громадяни, іноземні друзі, волонтери роблять свій внесок в тяжкий час, як збір продуктів харчування та приготування їжі для цивільного населення та особистого складу війська України.

    

 

 

Одночасно під час дії воєнного стану в Україні вимушено збільшилась міграція населення по території України та в інші країни. Нестандартні умови пересування населення, а саме довге очікування на вокзалах, пунктах пропуску, в сховищах, тривале перебування у транспорті, де відсутні умови для зберігання продуктів та миття рук, можуть бути причинами виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Небезпека виникнення їх в рази збільшується з настанням літа.

     Запобігання захворюваності на кишкові інфекції багато в чому залежить від обізнаності населення щодо дотримання базових гігієнічних навичок:

  • Дотримуйтеся обов’язкової гігієни рук при контакті з харчовими продуктами, а саме - мити руки або обробляти їх вологими серветками, побутовими дезінфікуючими засобами (антисептиками) після відвідування туалету та перед вживанням харчових продуктів або їх приготуванням.
  • Сирі харчові продукти (риба, м’ясо тощо) піддавати термічній обробці (смаження, варіння або тушкування).
  • Виготовлені страви вживайте одразу, а у випадку їх зберігання, перед споживанням, піддайте, за можливості, вторинній термічній обробці. Зберігайте виготовлені страви без холоду не більше 2 годин.
  • Не вживайте продукти і напої при найменшій підозрі щодо їхньої якості та з вичерпаними термінами споживання. Зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, який зазначено на упаковці, та дотримуйтесь встановлених термінів зберігання.
  • Оцініть цілісність і герметичність пакування харчових продуктів та строки їх придатності. При огляді консервованих продуктів (плодоовочевих, м’ясних та рибних консервів) визначте чи є негерметичні або браковані банки, які мають дефекти: патьоки, деформації, фізичний (неправдивий) бомбаж і банки «хлопавки», та не допустити їх наступне зберігання та використання;
  • Не беріть в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холодильнику).
  • Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, невідомих джерел. Для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з перевірених джерел водопостачання або питну бутильовану.
  • Не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
  • Ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживаєте їх сирими.
  • Залучати до роботи із збору, розвантаження, транспортування харчових продуктів) осіб, які обізнані щодо поводження з харчовими продуктами та здоровий персонал (за відсутності підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, нежиті, відсутності ознак гнійничкових захворювань на шкірі, відкритих ран).

       У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (підвищення температури тіла, інтоксикація, блювання, біль у животі, рідкі випорожнення)  необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу.

     Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

Самбірський відділ Самбірського районного управління Держпродспоживслужби у  Львівській  області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора