Ралівська громада
Львівська область, Самбірський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ботулізм:прості правила, які допоможуть вберегтись від хвороби.

Дата: 13.10.2023 12:31
Кількість переглядів: 76

Фото без опису

     Держпродспоживслужба нагадує, що взимку, коли ми зазвичай починаємо   вживати заготовлену у літньо-осінній період консервацію, виникають харчові    отруєння, зокрема, захворювання на ботулізм, що є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не почати необхідне лікування. Саме консерви –   овочеві, грибні, м’ясні, рибні, а також споживання копченостей, в’яленої та       сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням санітарно-гігієнічних правил, і стає причиною захворювання.

 Відповідно до оперативних повідомлень територіальних органів Держпродспоживслужби вже з початку 2023 року отримано інформацію про реєстрацію 5 випадків захворювання на ботулізм з 7 постраждалими, всі випадки пов’язані із вживанням продукції домашнього виготовлення. Внаслідок вживання м’ясних консервів захворіло – 5 осіб, консервованих грибів – 1 особа, річкової копченої риби (щукі) – 1 особа. 

     Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених збудником ботулізму– Clostridium botulinum. Збудник ботулізму розмножується в анаеробному середовищі (середовище, в якому немає кисню), при цьому виділяє ботулінічний токсин. Токсин не дуже стійкий до нагрівання - повністю руйнується при кип’ятінні тривалістю 10-15 хвилин.

     Характерно, що спори Clostridium botulinum знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у окремих ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька осіб, які споживають в їжу ті ділянки, в яких були спори збудника та ботулінічний    токсин. Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі.

Спори клостридій у великій кількості присутні в грунті, де можуть існувати довгі роки, у кишечнику багатьох тварин та риб, звідки потрапляють у грунт, а також в мул озер і морів. Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.

      Профілактика ботулізму дуже проста — у більшості випадків його можна уникнути, дотримуючись простих правил, які можна побачити тут – посилання.

Самбірське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби у  Львівській  області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора