Ралівська громада
Львівська область, Самбірський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Куди звертатися жертвам домашнього насильства?

Дата: 22.12.2023 10:21
Кількість переглядів: 51

Фото без опису

Домашнє насильство ‒ діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Міністерство охорони здоров’я України затвердило наказ, яким вперше в Україні запроваджується системний підхід до виявлення домашнього насильства та надання медичної допомоги постраждалим. Ознайомитися із наказом можна тут: http://bit.ly/2WSDU8X. Він містить алгоритми дій медиків і пацієнтів у разі сексуального, фізичного чи психологічного насильства.

Що робити людині, яка постраждала від домашнього насильства:

- В екстреній ситуації телефонувати до поліції (102) або викликати швидку допомогу (103).

- За потреби звернутися за медичною допомогою до найближчого закладу охорони здоров’я. Якщо стан не є критичним, записатися до сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Лікар проведе обстеження, призначить лікування чи направить до вузького спеціаліста.

- Пройти обстеження та отримати підтримку. Лікар повідомить про результати обстеження, можливі варіанти лікування, а також про права, заходи та соціальні послуги.

-  Пройти лікування. Лікування відбувається виключно за згодою пацієнта чи його законного представника, якщо він не є людиною, що вчинила насильство.

- Людина, постраждала від насильства або її законний представник, обов’язково має надати згоду на медичне втручання. Винятком є лише пряма загроза життю — у такому випадку згода пацієнта не є обов’язковою.

 

“Гарячі лінії” та телефони довіриФото без опису

     Національна “гаряча лінія” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми і ґендерної дискримінації 0-800-500-335 (зі стаціонарного) або 116,  123 (з мобільного) (цілодобово, безкоштовно, анонімно та конфіденційно) для отримання консультацій юриста або психолога, а також інформації щодо закладів, до яких ви можете звернутися по допомогу за місцем проживання;

Національна дитяча “гаряча лінія” 0-800-500-225 або 116 111;

Гаряча лінія Львівської області 112.

Самбірський відділ РВП ГУНП у Львівській області - 102

Служба у справах дітей Ралівської ссільської ради 0961487170 Волошин Любов Михайлівна

Самбірський РВ філії ДУ "Центр Пробації" у Львівській області м.Самбір,вул.Мазепи,8. Біляк Мар'ян Ярославович  09738510591           

Номер СИСТЕМИ БЕЗОПЛАТНОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ- 0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні)

- працює щодня з 08:00 до 19:00 без перерви на обід

Номер для дзвінків з-за кордону: +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку)

Будь-який прояв насильства може мати страшні наслідки. Насильство принижує честь та гідність людини, може зашкодити психічному або тілесному здоров’ю. Пам’ятайте, що перший крок, щоби зупинити це — не боятись відверто говорити, шукати підтримки та фахової допомоги.

- Рекомендації про те, як убезпечити себе у випадку насильства: http://rozirvykolo.org

- Контакти Київського притулку для жінок, що зазнали насильства: http://bit.ly/31JJppp

Тут жінки з дітьми можуть проживати безкоштовно протягом трьох місяців, готувати документи на розлучення, отримати психологічну та юридичну допомогу.

Більше про наказ: http://bit.ly/31MeUin


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора