Ралівська громада
Львівська область, Самбірський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«ОБЕРЕЖН-СКАЗ!»

Дата: 26.03.2024 17:07
Кількість переглядів: 33

Фото без опису

НАГАДУЄМО!  СКАЗ - особливо небезпечне інфекційне захворювання, спільне для тварин і людей, яке може вражати всіх теплокровних тварин (хворіють всі види домашніх, сільськогосподарських та диких тварин). Захворювання характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи і закінчується смертю (летально).

У разі виявлення захворювання у домашньої тварини шанси виживання є нульовими. Тому що ліків від захворювання на сказ в світі не існує. В даному випадку, вже пошкоджена центральна нервова система і перебіг захворювання закінчується тільки летально. Також, у разі виявлення захворювання, відповідно до Інструкції "Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин", за поданням Держпродспоживслужби рішенням місцевої ДНПК оголошується неблагополучним населений пункт або його частини щодо цього захворювання, вводяться карантинні обмеження і розробляється план заходів з ліквідації сказу.

У неблагополучному пункті фахівці Держпродспоживслужби здійснюють огляд тварин, вакцинують їх проти сказу, виявляють хворих та підозрілих на зараження сказом тварин.

Ситуація із сказом на території Самбірського району є напруженою, відмічається значний ріст захворюваності серед домашніх тварин. Так, станом на 25.03.2024 в районі  вже зареєстровано 5 випадків сказу (1серед лисиць та 4

 у собак).

Це зумовлено безвідповідальним ставленням власників домашніх тварин та нехтуванням обовʼязковою щорічною вакцинацією тварин проти сказу, яка

передбачена чинними нормативно-правовими актами з профілактики сказу та Правилами утримання домашніх тварин в населених пунктах, що несе за собою адміністративну відповідальність власників тварин, штраф складає від 51 до 170 гривень.

Щоб захистити себе від захворювання, необхідно дотримуватись таких правил:

• дворових собак утримувати у вольєрах, вигулювати на короткому повідку та у намордниках, щорічно робити профілактичні щеплення;

• уникати контактів з бездомними та дикими тваринами;

•вживати заходів з недопущення диких хижих тварин до тваринницьких ферм та інших місць розташування свійських тварин;

Мешканців Самбірського району закликаєм провести вакцинацію домашніх тварин проти сказу, яку проводять Державні лікарні ветеринарної медицини Самбірського району вакциною «Rabistar red». Вакцинація є безкоштовною для власників тварин.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора