Ралівська громада
Львівська область, Самбірський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Кілька простих правил щоб не захворіти ботулізмом»

Дата: 18.06.2024 10:41
Кількість переглядів: 116

Фото без описуВ Україні останнім часом почастішали випадки захворювання на ботулізм.  Переважно люди потрапляли на лікарняне ліжко після вживання риби домашнього приготування та консервів.  З початку 2024 року  в Україні зареєстровано 24 постраждалих від ботулізму, з них  1 людина померла.  У Львівській області на ботулізм захворіли 7 осіб. Причиною захворювання послужили консервована продукція (м’ясо, гриби), риба солена домашнього приготування  та ймовірно консерви рибні (тунець) промислового виробництва. Невтішні факти вказують на те, що люди продовжують нехтувати правилами безпечного харчування  та наражають себе на смертельну небезпеку.

     Кілька простих правил щоб не захворіти ботулізмом

Ботулізм – це гостра токсикоінфекція, яка викликається паличкою Clostridium botulinum і її токсинами, що можуть міститися у овочевих, грибних, м’ясних, рибних консервах (переважно домашнього приготування) при недотриманні технології їх виготовленння, копченій або в’яленій рибі.

Речовини які продукуються вегетативними формами збудника ботулізму - ботулотоксини блокують нервові функції людського організму, що проявляється низхідним млявим м’язевим паралічем, який може призводити до дихальної недостатності і навіть спричинити смерть.

Ранніми симптомами захворювання ботулізмом є: сильна стомлюваність, слабкість і запаморочення, «туман», «сітка» перед очима, роздвоєння предметів, сухість у роті, а також утруднене ковтання і мова. Можуть також мати місце блювота, діарея, закреп, здуття живота. У міру прогресування хвороби з’являється слабкість в шиї і руках, з наступним ураженням дихальних м’язів і нижньої частини тіла, температура при цьому залишається нормальною і не відбувається втрати свідомості.

Симптоми ботулізму зазвичай з’являються через 12-24 години, але можуть виникнути і через 2 години після потрапляння збудника або токсину в організм людини.

Показники захворюваності на ботулізм відносно низькі, але смертність від ботулізму висока (5-10% випадків), якщо правильний діагноз поставлений невчасно і не надано відповідне лікування (введення на ранніх стадіях антитоксина, інтенсивна штучна вентиляція легень).

Профілактика ботулізму:

свіжу рибу потрібно негайно охолодити або заморозити. Перед засолюванням необхідно ретельно промити рибу, не допускати її забруднення при видаленні нутрощів вмістом кишківника. Засолювання риби проводити тільки в охолодженому стані при температурі не більше +4°C, пам’ятаючи, що процес виділення ботулотоксину зупиняється при концентрації кухонної солі більше 10%;

не купувати різного роду консерви, копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, які були виготовлені в домашніх умовах і не пройшли лабораторний контроль;

ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів. Гриби не консервувати у герметично закритих банках. Засолювання та маринування грибів в домашніх умовах слід проводити в ємностях, відкритих для доступу повітря, у кислому маринаді з добавлянням кухонної солі;

не вживати консерви з «бомбажем» (здутою кришкою) та при найменшій підозрі на недоброякісність (невластивий запах або вигляд продукту);

для приготування консервів слід використовувати овочі та фрукти без ознак псування. Овочі, які не містять кислот (зелений горошок, огірки, цвітна капуста), слід консервувати з добавлянням оцтової або лимонної кислоти, оскільки збудник не розвивається у кислому середовищі;

продукти, закриті герметично в банках, необхідно зберігати при температурі 0-3°C, не більше 12 місяців, перед споживанням гриби кип’ятити протягом 20-30 хв., ягоди та овочі протягом 15-20 хв. М’ясні та рибні консерви, ковбаси, балик перед споживанням необхідно піддати термічній обробці шляхом проварювання або прогріву у духовій шафі протягом 30-40 хв.;

перед консервуванням потрібно стерилізувати банки, кришки, посуд, спеції. Слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів, обов’язково стерилізувати їх в автоклавах, тому що руйнування спор збудника ботулізму відбувається при температурі 115-120оС із часом експозиції не менше 40-60 хв.

При найменшій підозрі захворювання на ботулізм - негайно зверніться до лікаря!

 

 

З повагою Самбірське районне управління Головного

управління Держпродспоживслужби у Львівській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт